„Само“ 12 цитати од големиот Алберт Ајнштајн …

Еден од најголемите и најмудрите великани, Алберт Ајнштајн, со своите мудри мисли отсекогаш знаел како да го подобри сечие секојдневие. Ако и денес вашиот ден тргна наопаку, утешете се со неколку мудри совети: „Немам некои посебни таленти. Јас сум само многу љубопитен.“ „Секој маж кој вози внимателно додека ја бакнува својата девојка, едноставно не обрнува …

Децата и телевизијата!

Дете и телевизија Разбирливо е колку децата денес сакаат да гледаат телевизија, но родителите се тие кои мораат да ги надгледуваат и до одреден степен да ја ограничат телевизијата. Разбирливо е дека секое дете сака да гледа телевизија, но токму родителите се тие кои може да го надгледуваат и до некоја мера да го ограничат …

КАКО РОДИТЕЛИТЕ СОЗДАВААТ НАРЦИСОИДНИ ДЕЦА?

КАКО РОДИТЕЛИТЕ СОЗДАВААТ НАРЦИСОИДНИ ДЕЦА? За првпат досега, научниците се решиле да одговорат на прашањето: Како луѓето стануваат нарцисоидни?Тие анкетирале 565 деца на возраст од 7 до 11 и нивните родители – 415 мајки и 290 татковци.  Резултатите се прилично јасни: Родителите кои ги „преценуваат“ своите деца за време на развојот, кажувајќи им дека се …

Плус11, Броење плус пет, Сложувалка – волшебна ѕвезда

ЗАБАВНИ МАТЕМАТИЧКИ ИГРИ ЗА ДЕЦА Штом се спомене математика и учење, на многу деца, а и возрасни не им паѓа ни на крај памет дека би можеле и многу да се забавуваат. Сепак, ви нудиме три едноставни, забавни и многу корисни игри кои помагаат во развивање на младите мозоци. Плус 11 — Правилата на игра …

ЗАВИСНОСТ ОД МОБИЛНИ – КАЈ ДЕЦАТА ИЛИ КАЈ ВОЗРАСНИТЕ?

НА ДЕЦАТА ИМ ЗАБРАНУВАМЕ ДА ЗЈАПААТ ВО ЕКРАН, А НИЕ САМИТЕ СМЕ ЗАВИСНИ ОД НИВ Родителите поминуваат повеќе од 9 часа дневно пред телевизор, компјутер и други електронски уреди, но истовремено себеси си даваат високи оценки како пример за своите деца кога станува збор за навиките со уредите, покажува новото истражување. Според резултатите, родителите се …

Во здраво тело – здрав дух. Хармонија со природата.

ЖИВОТНИ НАВИКИ ЗА ЗДРАВО ТЕЛО И ЗДРАВ УМ Се уште не постојат официјални податоци кои покажуваат во колкава мера различните фактори од опкружувањето влијаат врз нашиот мозок, но постојат неколку добри чекори кои ќе ви помогнат да се опкружите со работи добри за состојбата на вашето здравје и вашиот ум. Хармонија со звуци и светлина …

Најголемиот откриен прост број има повеќе од 22 милиони цифри?

Математички рекорд: Откриен е најголемиот прост број кој има повеќе од 22 милиони цифри Математичар од  Central Missouri Univerziteta Curtis Cooper открил нов прост број кој има рекордни повеќе од 22 милиони цифри. Прости броеви се 2,3,5,7,11 и сите други кои се делливи само со 1 и сами со себе. Професорот  Curtis Cooper повеќе од …

Корисни податоци за охридското езеро

ИНТЕРЕСНИ ПОДАТОЦИ ЗА ОХРИДСКОТОЕЗЕРО Охридското Езеро спаѓа во групата на многу стари, тектонски езера, можеби меѓу неколкуте најстари во Светот, а со сигурност најстаро во Европа. Според повеќе истражувања, неговата старост изнесува помеѓу 3 и 5 милиони. Слични, многу стари езера се Бајкалското во Азија, Титикака во Јужна Америка и Тангањика во Африка. Охридското Езеро …

ЦРТАЊЕ СО БРОЈКИ?

ОДЛИЧНА ИДЕЈА: НАУЧЕТЕ ГИ ДЕЦАТА ДА ЦРТААТ СО ПОМОШ НА БРОЈКИ Речиси и да не постои дете кое не би посакало да се трансформира во мал уметник. Доволно е да им дадете хартија и моливче во рацете и да им го задржите вниманието долго време. Уште, пак, ако им обезбедите и боички, ви останува само …

Улогата на игрите во учењето на деца

Улогата на игрите во учењето на деца Играњето игри како дел од процесот на учење на некој јазик имаат многу важна улога меѓу мноштвото извори на интерес кои ги пројавуваат децата во самото учење на истиот. Се разбира дека постојат и многу други извори, како на пример слики и приказни. Сликите служат како визуелен стимул, …